Hääletud hääletajad.

Mäletan, kui seadusesse viidi sisse muudatus, et valimisõigus langetatakse 16. eluaastale. Tol hetkel olin ma ise põhikoolis ja vaatasin muudatuse poole, kui millelegi uuenduslikule ja fantastilisele. Ning tänasel hetkel ma ei taha kohe kindlasti öelda, et valimisea langetus oleks olnud halb idee. Pigem tahaks öelda, et kogu rahvamassi valimisõigus on kaunis halb idee. 

Kui valimisnimekirjad välja tulid, olin veel kõige suhtes päris optimistlik- sinisilmselt nägin vaid demokraatia plusspooli ja uskudes kodanike kainesse mõtlemisse, arvasin ma päriselt, et KOV-valimised tulevad väga jätkusuutlike tulemustega. (Poliitiline) maailm oli tasane ja viisakas- küllap vaikus enne tormi. Minu roosad prillid kadusid umbes-täpselt sellel hetkel, kui plahvatasid esimesed skandaalid. Üsna ruttu väsitas kõiki teatud teemade ketramine ära ja just sellel ajal ilmusid esimesed noorukite avalikud ütlemised, et poliitika on nõme ja valimised on mõttetud. 
   Kui ma midagi olen oma viimaste eluaastate jooksul õppinud, siis kindlasti seda, et iga matsiga ikka argumenteerima ei ole mõtet hakata. Esiti pole ka võimalik, sest erinevalt häälest, pole kuulamisoskusega igat indiviidi õnnistatud. Aga mul oli iga kord päris nukker meel, kui nägin kedagi, kes ei adunud oma hääle tugevust. Aga ma lasin minna- ega kõik 16aastased niikuinii ühe vitsaga löödud pole. 

Mida aeg edasi, seda rohkem ma isiklikult kahtlesin selles, kas alaealiste valimisõigus on kõige parim idee. Õnneks saan öelda, et see kahtlus kadus. Kahjuks see kahtlus asendus hirmuga, et kas üldse kõikide inimeste valimisõigus on vajalik. Tegelikult on, ma tean, aga nii palju ma näen seda arutust ja ükskõiksust, mida ma isiklikult ei kiida heaks. Minu ideaalses maailmas esineks igal indiviidil kaine mõistus ja oskus infot läbitöödelda. Paraku- ma ei ela oma ideaalses maailmas. 
   Kõik inimesed on erinevad ja niimoodi on ka ideoloogiad erinevad. Minus ei ole absoluutselt mitte ühtki negatiivset emotsiooni inimese suhtes, kes näiteks pooldab erakonda, mille vaateid mina silmaotsastki ei salli. Küll aga langeb mu viimnegi austus inimese suhtes, kelle argumendid (või argument) on lihtlaused, milles on esindatud sõnad nagu ;loll, mõttetu, idioot jne. 
Ning liialdamata, mind päriselt teeb kurvaks see, kui vähe üldse viitsitakse teemasse süveneda. Omades reaalset võimalust olukorda muuta, ei tehta ikka midagi peale kirumise, kui halb on praegune olukord ja mingine hääletus seda niikuinii ei muuda. No ma ei tea, kui ühes ringkonnas kõik need "valimised on mõttetud" vennikesed suudaksid end kokku võtta, teemasse süveneda ja valida kaine mõistuse alusel endale sobilik kandidaat- mina näen potentsiaalset muutust.*

Kui sa lähed valima kedagi ükskõik keda teist, lihtsalt et jonnist tulenedes keegi teine seetõttu valimata jääks- kas ise ka adutakse seda auku, mida enda labidaga hetkel kaevatakse..? Või näiteks, kui sa absoluutselt ei ole nõus sellega, et on (teatud põhjustel) kõrged maksud ja jooksed suure hurraaga valima sotsiaaldemokraate, kes vasakpoolsetena just usuvad kõrgetesse maksudesse siis... 
   Ma ei näita praegu näpuga nende noorte peale, kes on tüdinud valimistest, kuigi neil on esmakordne valimisõigus. Pigem ma näitan näpuga nende inimeste poole, kes ei taha/viitsi/julge vastutust võtta. Või siis näitan näpuga enda peale, et ma täie kire eest usun, et valimiste tulemused ON olulised. 
   Sest poliitika ei ole ju keeruline. Iga inimene teab, millesse ta usub ja millisena ta tahab enda maailma näha, või millises kodukohas tahab elada. 

Ma ei hakka siia lõppu ütlema ühtegi juustust lauset, mis oleks rõvedalt demokraatiat idealiseeriv. Lihtsalt- minu arvates on veider, kuidas inimesed on võidelnud ja protestinud oma hääletamisõiguse eest, samal ajal, kui siinne kohalik rahvas reklaamib oma tegevusetust. Seega isiklikult annan nüüd igale lugejale ultimaatiumi- on võimalus võtta end kokku, erakondadesse ja kandidaatidesse süveneda ja minna hääletama, või lasta teistel otsustada enda eest, ent järgmised 4 aastat hoida suu ka kinni, kui  KOVtasandil miskit ei meeldi- su isiklik panus on andmata ja esindaja valimata- sul ei ole hääleõigust, kui sa ise oled selle vaigistanud.  

Veel on aega!
*Nüansse on tegelikult sellises asjas rohkem, teame seda kõik, aga siiski..

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar